Johan Biemans vertelt...

 

 

KIJK en LUISTER: 't Miraokel van Onslievevrouwke van Altijddurende Schralen Trost

Mariadag Bergeijk 24 mei 2023: bij de Mariaviering in Bergeijk vertelt Johan Biemans 'Het Mirakel van Ons Lieve Vrouwke van schralen troost'. Dit mirakel is het eerste verhaal uit het boek 'Wonder boven wonder' dat Johan in 1984 uitgaf, en heeft opgedragen en overhandigd aan Monseigneur J. Bluyssen, Bisschop van 's-Hertogenbosch 1966 - 1984.
De video opent vanuit YouTube en de voordracht start op ongeveer 11 minuten en 45 seconden vanaf het begin van de video.

KIJK en LUISTER: Bergeijk, Poort der Bevrijding

In een film van Hans Verhoeven uit 2021 houdt Johan - op 11 september 1994 aan de Borkelsedijk in Bergeijk - een toespraak bij de onthulling van het monument 'Wellington HZ 520' door zijn vriend Eric Lapham. Het monument herinnert aan de nacht van 21 op 22 juni 1943, toen vlakbij dit monument de Engelse bommenwerper Wellington HZ 520 van het 429ste RAF-Squadron neerstortte, nadat deze door de Duitse nachtjager-Hauptmann Werner Baake was geraakt. Twee bemanningsleden van de Wellington kwamen om; drie anderen, waaronder Eric Lapham, werden door het Duitse leger krijgsgevangen genomen.

LUISTER: Korsmus op den Boevenheuvel (1980), mp3 30:34

LUISTER: Bé de misdienders (1983), mp3 11:48

LUISTER: K'néén g'ete (1969), mp3 4:11

LUISTER: De vaastepreek van Elzendonk (1953), mp3 2:12

LUISTER: Paosaaier g'ete (1966), mp3 3:24

LUISTER: CD Volksverhalen en sonnetten (Bibliotheek De Kempen, 2006)

12 Buurtfist - 13 Floere broek - 14 Stèrre geziejn - 15 Tùin geknipt - 16 Waasmesiejn

KIJK: Goud van Brabant, Johan Biemans en Lies

Het verhaal van je opa en oma - Geen algemeen Nederlands

LUISTER: Spoken in de meule

Op brabantserfgoed.nl vertelt verhalenprofessor Johan Biemans het Bergeijkse volksverhaal 'Spoken in de meule'.

LUISTER: De heksen van de Galgenberg

Op brabantserfgoed.nl vertelt verhalenprofessor Johan Biemans het Bergeijkse volksverhaal 'De heksen van de Galgenberg'.

KIJK: Brabant Remembers, 75 persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog

Op de website Brabant Remembers vertelt Johan over het begin van de Tweede Wereldoorlog in Bergeijk. De film is ook te zien op Youtube.

KIJK en LUISTER: Muziek met vele gezichten

In deze uitzending op LokalTV Bergeijk speelt Johan op het orgel in de Hofkerk in Bergeijk, in de korte film 'Muziek met vele gezichten; een artistieke visualisatie van 1000 jaar kerkmuziek in de Hofkerk van Bergeijk'. Deze film is ook te zien op Youtube.

KIJK: Johan Biemans ziet spoken bij de Bergeijkse standerdmolen

De standerdmolen, aan de rotonde tussen de Kennedylaan en de Churchill-laan in Bergeijk, is gebouwd in 1758. Het is een halfgesloten standerdmolen met de functie van korenmolen. Een windmolen, zoals er hier al sinds de 14e eeuw een op een grafheuvel staat. Op een grafheuvel, jawel. Dat betekent in de Kempen weer een spookverhaal, dat Johan Biemans als geen ander kan vertellen. Bekijk de film van Rob Lohman op YouTube (van ongeveer 10 minuten).

KIJK: De Galgenberg

Als u vanuit Bergeijk over de Eerselsedijk naar Eersel gaat, liggen links in het bos enkele grafheuvels. Tegenover het sportpark Bergerheide, loopt een voetpad het bos in, waar u na ca. 100 meter lopen een gerestaureerde grafheuvel ziet die de Galgenberg wordt genoemd. Deze grafheuvel uit de bronstijd (ca. 3.500 jaar geleden) ligt volgens kenners op een bijzonder krachtige plek. In een film van Rob Lohman op YouTube (van bijna 12 minuten) vertelt Johan Biemans, de bekende Bergeijkse culturicus, over deze bijzondere grafheuvel.

LUISTER: Interview

Johan Biemans werd op 14 oktober 2008 geïnterviewd door Guido t'Sas, ter gelegenheid van de toekenning van de Brabantse Dialectprijs 2008 'De Vergulde Klomp'. Dit interview (in twee delen) is via de volgende link te beluisteren: Interview 'De taal verschilt per straat' op hhbest.nl

LUISTER: Aassepoester

Het sprookje 'Assepoester' in het Brabants verteld door Johan Biemans. Dit komt van de cd bij het boek 'D'r waar 's - Sprookjes uit d'n Efteling in 't Brabants, dur Brabantse vertellers', uitgegeven in 2004 ter ere van het 50-jarig bestaan van de Efteling. Klik hier om dit sprookje te beluisteren via YouTube.

LUISTER: Drollen in de kerk?

In: Wa'k nog zegge wou - Brabants Boekenweekboek 2016. Uitg. Van de Berg, Almere/Enschede, maart 2016, p. 24 – 26. Bekroond met de Willem Inven-prijs. (Audiobestanden tijdschrift Brabants: http://www.cubra.nl/brabants/Brabants_Audio.htm)


Johan Biemans in Bergeijk, bij het beeld 'de Kattendans' van Toon Slegers