Over Johan Biemans

 

 

Johan (J.H.C.) Biemans, culturicus, werd geboren op 14 juli 1933 te Bergeijk. Hij studeerde na zijn gymnasiale opleiding filosofie en vervolgens sociale pedagogiek. Was o.a. van 1976 tot en met 1983 voorzitter van de Commissie Brabants Streekeigen van de Culturele Raad Noord-Brabant.
Johan publiceerde vanaf 1953 gedichten, verhalen en artikelen, waarvan een groot aantal in de volkstaal van zijn geboortestreek. Sedert 1977 concentreert hij zich op het schrijven van Brabantse volksverhalen en het schrijven over de Brabantse cultuur en oudheid.

Vanaf 1979 tot en met 1982 schreef en vertelde hij 150 verhalen voor Omroep Brabant in het wekelijkse programma Bij wijze van spréke. Daarnaast o.a. Spokerijen in de Kempen en Over bij wijze van spréke gesproken, delen II (1981) en III (1982), een bundeling van de verhalen, verteld in het veel beluisterde radioprogramma van Omroep Brabant.
Johan Biemans was van 1958 tot 1993 directeur van de Stichting Gemeenschapswerk Bergeijk en is conservator van het Eicha Museum Bergeijk, waarin de oudheidkundige vondsten van de Kempen worden tentoongesteld. Vanaf 2000 is hij redacteur voor de Kempen van het Brabants Uurke.

Momenteel werkt hij onder meer aan de Geschiedenis van de oorlog en bevrijding van Bergeijk e.o. en de Luchtoorlog in de Kempen. Johan verzorgt voordrachten over Brabantse taal, cultuur en historie, en treedt op met zijn sterke verhalen en Brabantse kolderliejkes, vooral aan de zuidkant van de 'grote riolen' en in Vlaanderen.

 

Johan Biemans wint de Brabantse Dialectprijs 2008 'De Vergulde Klomp':
Artikel Eindhovens Dagblad 7 oktober 2008 (pdf, 367Kb)

Klik hier voor het volledige juryrapport (in nieuw venster)